Puoliväliriihessä lyötiin laastareita vuotoihin

Yritin ihan tosissani löytää positiivista sanottavaa hallituksen puoliväliriihestä ja alkuperäisessä tekstissä jopa kiittelin, että työttömien kepittäminen on jätetty pois. Valitettavasti se olikin harhaluulo ja työttömien kepittäminen tulee olemaan läpi mennessään kovempaa kuin tähän mennessä on kerrottu. Täten kehut hallituksen toimista jäivät jälleen vähäisiksi.
Lähinnä hallitus pyrki puoliväliriihessä parantamaan mainettaan jakelemalla näyttävästi rahaa vaikka jaetut summat ovat heikkoja väliaikaisia laastareita isoissa vuodoissa, joita pysyvät leikkaukset ovat aiheuttaneet.

(Kirjoitus julkaistu Ilkka-lehden mielipidepalstalla 28.4.2017)

Hallituksen puoliväliriihestä löytyy otsikosta huolimatta hyvääkin. Etenkin varhaiskasvatusmaksujen alentaminen on oikea suunta työllisyyden parantamisessa. Tutkimukseen ja koulutukseen panostettavat rahat taas tulevat enemmän kuin tarpeeseen.

Toisaalta täytyy huomata, että niin hyvältä kuin puoliväliriihen rahanjako kuulostaakin, on ne suurimmaksi osaksi kevyitä laastareita pysyvien leikkausten rinnalla.
Koulutukseen tehdyt leikkaukset eivät korjaannu pienillä lisärahoituksilla, varsinkin kun nyt aletaan tekemään suuria uudistuksia. Esimerkiksi ammatillisen koulutuksen 190 miljoonan euron leikkauksia paikataan nyt 15 miljoonalla.

Opintotuen 75€/kk huoltajakorotuskin kuulostaa aivan mahdottoman hyvältä, mutta pitää muistaa, että opiskelijoilta leikattiin juuri yli 80€/kk ja laitettiin painetta opintolainan nostamiseen.
Myöskään yritystukiin hallitus ei edelleenkään halunnut puuttua vaikka niiden tehoa ja järkevyyttä on kritisoitu monelta eri suunnalta. Työllisyyttä taas parannettiin lopulta eniten ilmeisesti hallituksen sisällä kolmella uudella ministeripestillä. Toki tämä olisi pitänyt tehdä jo aikaa sitten.

Kokoomus ja keskusta saivat jälleen omia tavoitteitaan vietyä vauhdilla eteenpäin, mutta mitä perussuomalaiset saivat? Soini pääsi viimeistä kertaa haukkumaan edellisen hallituksen ja korostamaan kuinka hyvien veljien kanssa päätettiin, että kotihoidontukeen ei kosketa. Nainen siis pysyköön kotona hoitamassa lapsia. Tasa-arvoista perhevapaata saadaan siis vielä odottaa.
Hallituspuolueista on jaksettu muistuttaa kuinka Suomen talous nousee nyt ihan kohisten. Valitettavasti tuntuu, että jokaisen taantuman jälkeinen nousu vain tuntuu yhä harvemman ihmisen taskussa.

Työttömille käteen jäi jälleen keppiä aktivointimallin kautta, mutta samalla etenkin kevytyrittäjyyden muutokset heikentävät työttömien omatoimisuutta.
Lopullisia päätöksiä taidetaan kuitenkin saada odottaa perussuomalaisten puheenjohtajakisan jälkeen. Mikäli hallituksen taipaleeseen ei tule säröjä, on meille varmasti vielä luvassa lisää etenkin pienituloisten elämää heikentäviä leikkauksia.

Kommentit

Suositut tekstit