Kun politiikan seuraukset on väärinymmärtämistä


”Ajattelen, että kansalaiset ehkä saattaa myös nähdä sen, että mitä se viimeinen kolme ja puoli vuotta on, miltä se teidän politiikka on näyttänyt, miltä se on tuntunut siellä arjessa, että siinä on ollut sellainen aika vahva miesten oikeuksien painotus monessa kohtaa siinä, että tää ei ollut ainoa asia. Esimerkkinä varhaiskasvatukseen tehdyt leikkaukset tai julkisen sektorin kiky heikennykset, lomarahaleikkaukset on osunut aika pienipalkkaisiin naisvaltaisiin aloihin” – Maria Ohisalo

”Eli väitätkö sinä, että tässä on pitkin matkaa poljettu naisten oikeuksia ja tämä Soini äänestys oli tavallaan se viimeinen niitti?” –Juontaja Jan Anderosson

”Tämä hallituksen yhteinen, jotenkin että seisomme näiden arvojen takana, tietyllä tavalla itselleni vahvisti sitä, että tämä on se yleisempi linja” – Maria Ohisalo

Näin meni keskustelu eilen A-studion puheenjohtaja tentissä. Tämä kohta sai jälleen myös Sipilän hermostumaan ja väittämään, että hänen suuhunsa laitetaan arvoja ja että tässä on jälleen tahallista väärinymmärtämistä. Ohisalo kuitenkin puhuu niistä seurauksista ja tunteista, joita hallituksen politiikka on monissa aiheuttanut.

Tätä samaa tunnetta hallituksen toimista olen kuullut itsekin useilta kansalaisilta. Niin miehiltä kuin naisilta. Se, että hallituksen politiikkaa tuntuu osasta naisvihamieliseltä, ei ole arvojen suuhun laittamista vaan seurausta niistä poliittisista päätöksistä, joita tämä hallitus on tehnyt. Se kritiikki pitäisi kestää kuulla, kun päätöksiä tekee.

En minä halua uskoa, että Sipilä tai hallitus olisi tahallaan naisvihamielinen tai että se tahallaan polkisi naisten oikeuksia vuonna 2018. Päätökset kertovat kuitenkin toista puolta.  Päätökset ovat vaikuttaneet huomattavasti enemmän naisiin niin kotona kuin työelämässä. Tästä on ihan tutkittua tietoa, josta voit lukea esimerkiksi tästä YLEn uutisesta.

Se, että kerrotaan hallituksen päätösten vaikutuksesta ja miltä se kansalaisista tuntuu pitää ottaa vakavasti. Sipilän ja hallituksen tyyli on  kuitenkin ollut, että kritiikki  käännetään tahalliseksi väärinymmärtämiseksi tai arvojen suuhun laittamiseksi. Mitä enemmän hallituksen politiikkaa ja päätösten vaikutuksia on kritisoitu, sitä enemmän on kuulunut väitteitä tahallisesta väärinymmärtämisestä.

Valitettavasti tämä alkaa näyttää entistä enemmän siltä, että asioihin ei pystytä argumentoimaan kuin kääntämällä huomio pois itse päätöksistä syyttämällä kritiikin tuojaa. Väärinymmärtäjät tuntuukin olevan juuri hallituksen edustajia, jotka eivät kestä kritiikkiä päätöstensä vaikutuksista.

Minä en tiedä, mitkä on Sipilän ja hallituksen edustajien sydämen arvot. Minä näen ainoastaan sen millaista politiikkaa tämä hallitus tekee. Se valitettavasti on monessa kohtaa räikeässä ristiriidassa niiden arvopuheiden kanssa, joita pääministerikin puheissa puolustaa.

Kommentit

Suositut tekstit