Suojatieturvallisuus kuuluu autoilijoille ja liikennesuunnittelulle

Olen puhunut Seinäjoella liikenneturvallisuudesta, suojateiden kunnioittamisesta ja kevyen liikenteen paremmasta huomioimisesta liikennesuunnittelussa jo vuosia, enkä ole ainoa. Muun muassa Ruukintien turvallisuuden osalta olen kerännyt adresseja, tehnyt kuntalaisaloitteita ja vääntänyt asiasta niin lehtien palstoilla kuin poliitikkojen ja virkamiesten kanssa. Tätä samaa vääntöä on kuulemani mukaan käyneet lasten vanhemmat ainakin 80-luvulta saakka eikä kommentit tekemättömyydelle ole juuri muuttuneet.

Vaikka jotain hyvin pientä on pidetyllä metelillä ehkä saatu aikaan ainakin asenteissa, niin suurin ongelma näyttää olevan se, että autoilijoiden etenemistä ei haluta missään olosuhteessa haitata mitenkään, vaikka kaupunki kasvaa. Tämä tosin näkyy myös Seinäjoen onnettomuustilastoissa ja useissa vaaranpaikoissa liikenteessä.

Jälleen kerran asia on ollut lasten kouluteillä sattuneiden onnettomuuksien takia esillä, eikä vanhemmat turhaan ole vaatimassa tekoja lastemme turvallisen koulutien puolesta. Ja jälleen kerran asian ympärillä käytäviä kommentteja lukiessa, nousee mieleen nämä vanhempien vuosikymmeniä kestäneet taistelut myös Ruukintien turvallisuudesta.

Vanhempien vaatimukset suojatieturvallisuuden parantamisesta menee jälleen siihen, että keskusteluun nostetaan lähinnä lasten liikennesääntöjen parempi opettaminen. Liikennesuunnittelussa taas nousee esiin lähinnä huolet autoilijoille aiheutuvasta haitasta, jos liikennettä pyritään erilaisilla toimilla hidastamaan. Autoilijan velvollisuus on kuitenkin jo normaalistikin kiinnittää erityistä huomiota suojatien kohdalla, joten jo oikean ajotyylin tulisi hidastaa liikennettä. Näin ei kuitenkaan tunnu tapahtuvan, joten liikennesääntöjen parempi opettaminen olisikin usein aiheellista etenkin aikuisille.

Seinäjoella on vuosikaudet rakennettu liikenneinfraa yksityisautoilun näkökulmasta ja tämä asenne valitettavasti näkyy vahvana edelleen. Kasvavassa kaupungissa pitää kuitenkin pystyä huolehtimaan yhä enemmän kevyestä liikenteestä ja hyväksyä se tosiasia, että autolla liikkuminen ei voi olla yhtä sujuvaa kuin ennen. Ei etenkään väylillä, jossa liikkuu runsaasti lapsia ja nuoria.

Uusi tieliikennelaki velvoittaa autoilijaa yhä enemmän ennakointiin. Yksi iso huomio koskee etenkin suojateitä. Autoilijan on toki aina hyvä ennakoida myös lapsen mahdolliset äkkinäiset liikkeet. Lapsi voi yllättäen pyöräillä suojatien yli ja tämäkin on hyvä ennakoida hiljentämällä vauhtia hyvissä ajoin ennen suojatietä. Lapsi, kun ei vielä havainnoi liikennettä samalla tavalla kuin aikuinen.

Meidän autoilevien aikuisten harteilla onkin suurin vastuu siitä, että suojatiet ovat turvallisia. Kun edelleen kuitenkin näyttää siltä, että tätä turvallisuutta on liian monen vaikea toteuttaa, on otettava toiset keinot käyttöön. Turvallisuutta ja myös autoilijan huomion kiinnittämistä suojatiehen voidaan hyvin tehostaa erilaisin toimin liikennesuunnittelulla, vaikka se sitten hidastaisikin muutaman sekunnin autoilijan matkaa. Toivon, että Seinäjoen kaupungin liikennesuunnittelussa voidaan jo pian hyväksyä, että sujuvaan liikenteeseen kuuluu muutakin, kuin nopea pääsy autolla paikasta A paikkaan B.


 

Kommentit

Suositut tekstit