Voiko se tapahtua Suomessakin


Yhdysvalloissa on eilen nähty, mihin ylhäältä johdettu jatkuva vihan lietsominen, epäluulojen kylväminen ja vastakkainasettelun voimistaminen lopulta johtaa. Presidentti Trumpin kannustamana hänen kannattajansa valtasivat eilen kongressitalon, jossa oltiin vahvistamassa laillista vaalitulosta Joe Bidenin hyväksi. Tämä hyökkäys oli selkeä vallankaappausyritys ja vakava hyökkäys demokratiaa vastaan.

Syitä tähän on turha etsiä mistään muualta kuin populistisen presidentin ja häntä tukevien poliitikkojen neljä vuotta kestäneistä toimista, joilla on vahvistettu tätä vihan kylvämää alustaa ja hyssytelty äärioikeiston kanssa. Missään vaiheessa kautensa aikana presidentti Trump ei ole pyrkinytkään yhdistämään kansaa vaan on koko kauden ajan halunnut lisätä kannattajien joukoissaan epäluuloja valtiollisia instituutioita, tutkimusta ja mediaa kohtaan.

Kun nyt katsoo mihin viharetoriikka on johtanut Amerikassa, on ihan aiheellista viimein kysyä, voiko tämä sama tapahtua Suomessakin? Valitettavasti voi ja tähän samaan vihan ja vastakkainsasettelun vahvistaminen on meilläkin jatkuvasti lisääntynyt ja näyttää valitettavasti olevan etenkin perussuomalaisten strategia. On turha ajatella, että valtaan päästyään vihaa kylvävät populistit muuttaisivat toimintatapojaan, sillä maailmansivu on nähty, että näin ei tapahdu. Sen sijaan valtaan päästyään nämä tekevät kaikkensa instituutioiden heikentämiseksi ja vastakkainasettelun lisäämiseksi oman valtansa vahvistamiseksi.

Eilisessä vallankaappausyrityksessä oli vahvasti mukana äärioikeistolaisia toimijoita, jotka eivät kavahda edes aseellista yhteenottoa vaan enemmänkin kannustavat tähän. Myös Suomessa äärioikeistolla on vahvat yhteydet populisteihin ja etenkin perussuomalaisiin ja somesta voi käydä katsomassa minkälaista retoriikkaa äärioikeiston puolelta jaetaan. Aseellinen vallankaappaus ja erimieltä olevien teloittamisilla unelmointi on lähes jokapäiväistä. Silti äärioikeistoa ei juuri haluta perussuomalaisten puolelta tuomita vaan yleensä asia käännetään what about thismillä “entäs kommunismi” kysymykseen?

Samanlainen vaikeus perussuomalaisilla näyttää olevan myös nyt tuomita Trumpin kannattajien isku kongressitaloon. Siinä missä puoluejohto on asiasta hiljaa niin euroedustaja Huhtasaari on twitterissä syyttänyt lähinnä mediaa valehtelusta ja kääntää asiaa jälleen kommunismilla pelotteluun,


Kansanedustaja Jani Mäkelä menee tapansa mukaan what about thismilla,


ja esimerkiksi kansanedustaja Mauri Peltokankaan vaalipäällikkö, kunnanvaltuutettu Jarmo Vähäkainu antaa suoraa tukensa vallankaappausta yrittäneille ja toivoo samaa tapahtuvan Suomessa.


Ja onhan Trump parasta mitä länsimaille on tapahtunut, kuten perussuomalaisten puheenjohtaja aikoinaan jo totesi.

 

Onko Yhdysvaltain tapahtumat mahdollisia siis Suomessakin. Kyllä, jos ihmisten vihan ja vastakkainasettelun edistämistä jatketaan samalla tavalla puheilla. Ei yleensäkään totuudella, vaan siksi, että “näin nämä asiat nyt koetaan” tai ainakin halutaan ihmisten kokevan. Tämä on todellakin mahdollista Suomessakin, ellei vihaa lietsovaan retoriikkaan herätä nyt. Demokratiaa tarvitsee puolustaa joka päivä.

Suositut tekstit