Hyvinvointivelkaa ei kurota leikkauslistoilla

Suomessa on vuosikaudet puhuttu etenkin nuorten mielenterveyden palveluiden riittämättömyydestä. Nyt koronan aiheuttamien lisääntyneiden mielenterveyden ongelmien ja nuorten hyvinvoinnin alentumisen kohdalla, meillä on edessä todella iso hyvinvointivelkapommi, joka odottaa ratkaisua. Mielenterveyden ongelmat ovat jo nyt myös yksi suurimmista työkyvyn alentumiseen ja työkyvyttömyyteen vaikuttavista tekijöistä.

Vuonna 2018 OECD arvioi raportissaan, että heikentyneen mielenterveyden vuosikustannukset Suomelle ovat 11 miljardia euroa eli noin 5,3 prosenttia bruttokansantuotteesta. Työmarkkinakustannuksiinkin sen vaikutukset ovat 4,7 miljardia euroa vuodessa. Mielenterveyden vuosikustannukset Suomessa ovat siis korkeammat kuin usein esitetyt vuosittaiset sopeutustarpeet ja ongelmat ovat raportin jälkeen vain kasvaneet.

Mielenterveyden ongelmat alkoivat kasvamaan 90-luvun laman aikana, eikä asiaa ole auttanut isot leikkaukset, jotka ovat kohdistuneet etenkin näihin palveluihin. Meillä on selkeästi nähtävissä, että resurssit mielenterveyspalveluihin ovat aivan liian vajavaiset, kun osa lapsista ja nuorista odottaa yli puoli vuotta pelkästään psykologille pääsyä. Silti ratkaisuna näihin kasvaviin ongelmiin ja sitä myötä kustannusten nousuun esitetään aina leikkauksia.

Kun mielenterveyden vuosikustannukset heiluu yli 10 miljardin vuositasolla, niin ei tarvitse valtiontalouden pitkää oppimäärää tajutakseen, että leikkauksilla ja sopeutuksilla on aiheutettu huomattavasti säästöjä suuremmat kustannukset.

Toista vuotta päällä olevan maailmanlaajuisen pandemian vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin ja mielenterveyteen pitkällä aikavälillä voidaan vasta arvailla. Silti jo nyt osa puolueista ja kuntavaaliehdokkaista esittää leikkauslistojen käyttöönottoa. Nämä vaaditut leikkaukset osuvat aina lapsiin ja nuoriin, vaikka niitä ajavat muuta väittäisivätkin.

Leikkaus ja sopeutus ei todellakaan luo aina säästöjä ja se voidaan useassa tapauksessa osoittaa. Koska meillä aletaan siis tekemään oikeita säästöjä ja panostetaan tarvittaviin palveluihin?

Kommentit

Suositut tekstit