Apu yrittäjälle on apu työllisyydelle

Kolumni julkaistu Epari-lehdessä  24.10.2018

Hallituksen esitys irtisanomisten helpottamisesta alle 10 hengen yrityksissä on saanut vastakkainasettelun huippuunsa hallituksen ja yrittäjäjärjestöjen sekä AY-liikkeen välillä. Yhtä mieltä ollaan toki siitä, että työllisyyttä pitää parantaa. Tämän irtisanomislain vaikutuksista on kuitenkin saatu hyvin ristiriitaista tietoa ja toisaalta laki näyttää olevan perustuslain vastainen yhdenvertaisuuspykälissä. Vaarana on myös, että esitys aiheuttaa todella suuren epäselvyyden irtisanomistilanteisiin ja käräjöinnit lisääntyy rajusti. Tämä ei varmasti palvele yrityksiä, mutta auttaa tietysti juristien työllistämistä.

Onko irtisanominen sitten Suomessa vaikeaa? OECD:n indeksien mukaan irtisanominen Suomessa on suhteellisen helppoa ja lisäksi määräaikaisten työsuhteiden sääntely on keskimäärin Suomessa kevyempää kuin muissa OECD maissa. Toisaalta henkilöperusteisten irtisanomisten vaikeus on silti haaste etenkin pienille yrityksille. Yrittäjien kokemukset ovatkin suuressa roolissa, kun irtisanomisen vaikeutta pohditaan.

Yrittäjillä työpäivät ovat usein vuorokauden mittaisia. Etenkin pienyrittäjillä energia asioiden selvittämiseen on kortilla. Työoikeuden ymmärtäminen voi olla hankalaa ja irtisanomisvaikeuksien taustalla voi olla myös turhiakin pelkoja. Olisiko siis irtisanomissuojan heikennyksen sijaan parempi antaa lisää tukea yrittäjille, että yrittäjä ymmärtää paremmin työoikeutta? Apu yrittäjälle olisi silloin samalla apu myös työllisyydelle.

Työmarkkinoita voidaan uudistaa myös monilla muilla keinoilla. Vihreät eivät halua luoda työmarkkinoita, jossa työntekijät ovat eriarvoisessa asemassa riippuen yrityksen koosta. Vihreät ovatkin esittäneet, että koulutuksen lisääminen, ensimmäisen ja toisen työntekijän työllistämisen sivukulujen korvaaminen, perhevapaauudistus sekä palkkatuen määrän kasvattaminen olisi osa uudistuksen ratkaisuja.

Tärkeintä on kuitenkin se, että näin pahoja vastakkainasetteluja ei synnytetä miltään taholta. Suomi on menestynyt juuri yhdessä sopimisen kautta. Poteroihin kaivautuminen vie kehitystä vain taaksepäin eikä paranna yrittäjän eikä työllisen tai työttömän asemaa.

Minulta ei siis tässä tilanteessa heru ymmärrystä sen enempää hallitusta, yrittäjäjärjestöjä kuin AY-liikettäkään kohtaan. Sen sijaan sympatiat jaan pitkää päivää tekevien pienyrittäjien ja tulevaisuudestaan huolissaan olevien työntekijöiden kanssa.

Kommentit

Suositut tekstit