Kuka pelkää kasvisruokaa?


Espoon valtuustossa esitettiin kokoustarjoilujen pääpainon siirtämistä kasvisruokaa. Tämän esityksen kaatumista Sinisten Simon elo juhlii Twitterissä "kasvisfasismin" häviönä.
Helsinki taas pyrkii puolittamaan lihankäyttönsä konsernissaan vuoteen 2025 mennessä ja tämä on saanut osan ihmisistä kauhun valtaan.

Kasvisruuan vastustaminen saa suomalaisessa keskusteluissa välillä käsittämättömät mittasuhteet. Suuri osa maapallon väestöstä elää hyvin kasvispainotteisella ruualla. Lihan suurkulutus kuuluu lähinnä länsimaiseen elämäntyyliin. Samalla länsimaissa on yhä enemmän ylipaino- ja terveysongelmia. Lihankulutus Suomessakin on lisääntynyt merkittävästi ja moninkertaistunut viimeisten vuosikymmenten aikana.

Kävin itse peruskoulua 80-90-luvulla. Moni varmasti muistaa, että kouluruokana oli tuolloin usein muuta kuin lihaa. Oli pinaattikeittoa, kesäkeittoa, lihatonta hernekeittoa, erilaisia puuroja ja muita kasvispainotteisia ruokia.  Kukaan ei valittanut, kun tarjolla oli kasvisruokaa. Vanhempi väestö on syönyt vieläkin enemmän kasvispainotteista ruokaa.
Moni 80-90-luvun nuori varmasti myös muistaa, vanhempien kehoituksen syödä edes arvokas liha lautaselta, jos ei muuta jaksanut. Lihaa todellakin arvostettiin ja siitä myös maksettiin tuottajalle. Nyt kuitenkin jokainen yritys vähentää lihankäyttöä edes hieman nostaa ihmeellisen metelin etenkin samaan ikäluokkaan kuuluvilta, joiden ravinto on varmasti ennen vanhaan ollut kasvispainotteisempi.

Tiedämme, että lihankulutuksen kasvulla on isoja vaikutuksia ilmastonmuutokseen. Tiedämme, että samalla maa-alan ja veden käytöllä, jolla tuotetaan lihaa, voitaisiin tuottaa moninkertainen määrä kasvisruokaa. Tiedämme myös, että liiallinen lihankulutus aiheuttaa terveysongelmia. Silti lihankulutuksen vähentämistä vastustetaan edelleen voimakkaasti ja jo pelkkä keskustelu lihankulutuksen vähentämisestä herättää osassa ihmisiä jopa suuttumusta.

Tunnustan syöväni itsekin edelleen liikaa lihaa, vaikka punainen liha on jo lähes kokonaan jäänyt lautaselta. Pyrin kuitenkin jatkuvasti lisäämään kasvispainotteisuutta. Lihan vähentäminen kun on sekä ilmasto- että terveysteko. Tästä syystä lihankulutusta tulisi vähentää myös julkisissa hankinnoissa edes pienin askelin. Ei sekasyöjäkään tarvitse läheskään joka aterialla lihaa lautaselleen.



Kommentit

Suositut tekstit