Lapsiystävällinen kunta ei näy Seinäjoen päätöksissä

Seinäjoen kaupunki on yksi UNICEFin lapsiystävällinen kunta -kehityskaupungeista. Tämä malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen sekä kansainväliseen Child Friendly City- malliin ja se auttaa kuntia edistämään lapsen oikeuksien toteutumista.

Lapsiystävällisessä kunnassa lapset otetaan vahvasti mukaan päätöksentekoon ja päätösten lapsivaikutusarvioinnit tehdään huolella. Lapsiin kohdistuvat toimenpiteet tehdään myös näkyväksi kaupungin talousarviossa.

Tänä vuonna Seinäjoki on tehnyt näkyväksi sen, että talouden tervehdyttämisohjelman takia perusopetuksessa jopa kynistä joudutaan säästämään. Varhaiskasvatuksen puolella kaupunki leikkasi alkuvuodesta palvelusetelit yksityisiin päiväkoteihin, ensi syksynä supistetaan avoimen varhaiskasvatuksen palveluja ja tältä kesältä leikkikenttätoimintaa ei toteuteta. Vanhempia on kehoitettu kääntymään seurakunnan kerhojen puoleen, ottamatta huomioon haluaako vanhemmat lapselleen uskonnollista kerhotoimintaa.

Myös opiskelija- ja oppilashuollossa on osoitettu uutisten mukaan vakavia puutteita. Kouluilla ei työskentele lainkaan psykologeja ja alakoululainen voi joutua odottamaan psykologille pääsyä jopa 8 kuukautta.

Lapsiystävällinen kunta -kaupungeilla on mahdollisuus saada UNICEFin myöntämä tunnustus työstään lapsiystävällisyyden edistämiseksi. Tunnustuksen edellytyksenä on, että työ on edennyt suunnitelmallisesti lapsen oikeuksia edistäen, ja että työtä jatketaan tavoitteellisesti. Tällä hetkellä tämän suhteen ei valitettavasti näytä kovin hyvältä


Kommentit

Suositut tekstit