Tarjolla reilumpi sote-malli

Yhteisteksti Vaasan vaalipiirin vihreiden varapj, Tuula Närvän kanssa

Maakuntavaaleja valmistellessamme olemme valmistautuneet samalla Suomen sosiaali- ja terveydenhoitojärjestelmän uudistamiseen ensi vaalikaudella. Maakuntavaaleihin ehdolle lupautuneet ovat ottaneet haasteen rohkeasti vastaan epävarmassa tilanteessa ja lopullisista laeista tietämättä. Iso lämmin kiitos heille vastuunkannosta.

 Nyt sote- ja maakuntauudistus on kuitenkin hallituksen lehmänkauppojen takia juuri niin solmussa, kuin jo varoiteltiin tapahtuvan. Uudistuksen alkuperäiset tavoitteet ovat unohtuneet ja etenkin sote-uudistuksen valinnanvapaus ja rahoitus ovat suurissa vaikeuksissa perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Vaalien järjestämisaikataulua on kritisoitu samalla usealta taholta. Vaikka uudistus ja maakuntavaalit nyt siirtyy, niin emme silti putoa tyhjän päälle, vaan olemme taas päässeet eteenpäin. Tärkeää on nyt, että lait käsitellään perusteellisesti eikä hätäillen.

Vihreät esittelivät viime viikonloppuna uuden sosiaali- ja terveyspoliittisen ohjelmansa. Mallissa keinot palvelevat tavoitteita: terveys- ja hyvinvointierojen kaventamista, palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden parantamista, saumattomia hoivaketjuja ja tulevaisuuden palveluita turvaavaa sote-taloutta. Nämä olivat myös hallituksen alkuperäiset tavoitteet.

Mallimme ei sulje ovia neuvotteluilta tavoitteet parhaiten täyttävien ratkaisujen löytämiseksi. Maakuntien lukumäärä voi jatkossakin olla 18 ja pienemmät maakunnat saavat järjestää vaativampia palveluita yhteistyössä muiden kanssa.

Maakunnilla pitää olla verotusoikeus, jota täydennetään valtion rahoitusjärjestelmällä. Näin päätösvalta ei karkaa rahoituksen kautta valtionvarainministeriöön. Malli pitää vallan ja vastuun maakunnassa. Maakunnilla on myös valta päättää valinnanvapauden tasosta. Valinnanvapaus ei kuitenkaan ole itseisarvo. Tärkeämpää on turvata kansalaisten yhdenvertaiset mahdollisuudet saada sosiaali- ja terveyspalveluja.

Vihreiden mallissa maakunnille siirtyy järjestämisvastuu perusterveydenhuollosta, erikoissairaanhoidosta ja sosiaalitoimesta. Työterveyshuolto on työkyvyn ja työelämän tuki, ei työssäkäyvien ohituskaista. Digitaalisten palveluiden saatavuus turvataan kummallakin kansalliskielellämme.

Uudistuksen toteuttamisessa on nyt tärkeää lykätä muut kuin sosiaali- ja terveyspalvelut ja nykyisten maakuntaliittojen tehtävät myöhempään tarkasteluun. Näin pystymme toteuttamaan uudistuksen vaiheittain ja hallitusti.

Ensimmäiset maakuntavaalit voidaan siirtää eduskuntavaalien yhteyteen, että lain valmistelulle saadaan työrauha. Näin voimme tarjota varmasti paremman sote-mallin koko Suomelle.

Kommentit

Suositut tekstit