Ajattele isosti: Seinäjoki ja Vaasa ovat melkein yhtä.

Seinäjoki ja Vaasa. Kaksi niin erilaista kaupunkia, molemmilla oma luonteensa ja omat vahvuutensa. Molemmat menestyvät eri asioissa. Seinäjoki on yrittäjien kaupunki ja uskalias. Kaupunkivision mukaan tekemisen ja onnistumisen kaupunki. Vaasa on kansainvälinen meren ja koulutuksen kaupunki. Visionsa mukaisesti Pohjolan energiapääkaupunki.

Mutta Seinäjoki ja Vaasa eivät kellu yksin avaruudessa. Niitä yhdistää kokonainen seutu, joukko kaupunkeja ja kyliä, ja niissä asuvat ihmiset. Kaupunkien väli on vain 70 kilometriä, varsin lyhyt matka. Kaupunkien yhteistyön tiivistämisellä saataisiin hyvää aikaiseksi koko seudulle, ja molemmille kaupungeille.

Käytännössä ollaan jo yhtä työssäkäyntialuetta. Seinäjoelta käydään töissä Vaasassa, koko seudulla liikutaan työn perässä. Tämä liikkuminen pitäisi tehdä ihmisille mahdollisimman helpoksi. Seinäjoki - Vaasa junayhteyden kehittäminen, vuorojen lisääminen ja nopeuttaminen pitäisi ottaa vahvemmin kaupunkien yhteiseksi tavoitteeksi. Työssäkäyntiliikenteen siirtäminen raiteille vähentää myös ilmastopäästöjä. Silti myös tiellä liikkumista pitää nopeuttaa teitä parantamalla.

Kaupunkien pitäisi myös käydä työhön ja katsoa seudun elinkeinojen kehittämistä yhdessä, hyödyntäen molempien vahvuuksia. Vähemmän kilpaillen vaikkapa yrityksistä ja enemmän yhteistä hyvää etsien koko alueen näkökulmasta.

Kyrönmaan seudulla, Vaasan ja Seinäjoen välisellä alueella ja näillä kahdella kaupungilla on ainutlaatuinen mahdollisuus rakentaa Euroopankin mittakaavassa menestyvää, vetovoimaista ja kilpailukykyistä aluetta.

Kommentit

Suositut tekstit