Etelä-Pohjanmaan koulutusmahdollisuudet turvattava

Vuoden alussa Kurikkaan avattiin uusi toisen asteen kampusrakennus hienoin menoin. Samaan aikaan uutiset kertovat, kuinka Etelä-Pohjanmaan väkiluku pienenee huolestuttavaa tahtia. Näin kova väkimäärän väheneminen on todellinen uhka myös alueemme koulutustarjonnalle.

Koulutus aiheuttaa omalla tavallaan tietynlaisen noidankehän väestön vähentyessä. Nuorten vähentyessä alueilla koulutustarjontaa joudutaan vähentämään, mutta samalla vähennetään myös nuorten mahdollisuuksia jäädä omaan maakuntaan. Näin myös kiihdytetään nuorten muuttoa isompiin kaupunkeihin paremman koulutustarjonnan perässä. Liiallinen koulutuksen keskittäminen onkin yksi isoista sisäisen muuttoliikkeen aiheuttajista ja vähentää monissa maakunnissa väkeä nopeasti

Näistä syistä johtuen on ollut myös huolestuttavaa seurata Etelä-Pohjanmaan ainoan korkeakoulun suunnitelmia yhdistyä Tampereen korkeakoulukonserniin. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, jos veikkaa, että yhdistyminen lisää leikkauksia Seinäjoella tarjottavaan opetustarjontaan.

Koulutus on alueiden suurimpia voimavaroja. Laadukkailla ja monipuolisilla koulutusmahdollisuuksilla meidän alueellamme on nuoria varmemmin myös tulevaisuudessa.
Koulutus on samalla iso voimavara yrityksille. Alueen koulutusmahdollisuudet tuottavat yrityksille tarvittavaa työvoimaa ja toimii samalla myös kehittäjän roolissa. Tällä tavoin alueellinen koulutus varmistaa nuorten jäämisen omalle alueelle paremmin myös kouluttautumisen jälkeenkin.

Alueellisen koulutuksen ja autonomian turvaaminen lähtee koulutuksen rahoituksen turvaamisesta. Koulutukseen kohdistuneilla leikkauksilla ja rahoituksen sitomisella muihin toimiin on ollut isot negatiiviset vaikutukset tällä vuosituhannella.

Etenkin koulutusrahojen sitomista valmistumisiin pitää tarkastella kriittisesti, sillä se lisää opettajien painetta päästää läpi oppilailta, joilla ei ole tarvittavat tiedot hallinnassa. Tämä näkyy ongelmana niin koulutuksen laadun kehittämisessä kuin työelämässä.

Koulutukseen tulee panostaa varhaiskasvatuksesta tutkimukseen asti, sillä jokainen koulutukseen sijoitettu euro vähentää yhteiskunnan kustannuksia muualla pitkällä aikavälillä. Jos näistä voimavaroista luovutaan, eikä alueiden koulutustarjonnasta pidetä kiinni ja puolusteta voimakkaasti, niin Etelä-Pohjanmaan maakunnastakin saadaan hyvinkin pian sammutella valoja

SeAMK - Frami kampus
.

Kommentit

Suositut tekstit