Kansan tahdosta huolimatta oikeistohallitus II?


Iltalehti uutisoi tänään, että kokoomuseliittistä lähes 90%ei tahdo hallitukseen sdp:n kanssa vaan jatkaa oikeistohallitukselle. Tämä ei toki pitäisi olla mitenkään yllättävä uutinen, mutta yllättävää uutisessa on se, että nykykokoomus on retoriikassaan jo sillä asteella, että hyvinvointiyhteiskunnan peruspilarit eli sosialismin väitetään olevan hyvinvoinnin esteenä. 50 vuodessa kokoomuksessa on siis onnistuttu unohtamaan, mihin suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointi perustuu.

Kansa sen sijaan ei ole sitä ilmeisesti unohtanut, sillä kyselyn mukaan kansasta vain 17% prosenttia haluaa Suomeen oikeistohallituksen. Käännetysti, 83% ei halua oikeistohallitusta Suomeen. Valitettavasti kansan tahto ei välttämättä toteudu vaaleissa, koska lopputulos riippuu puolueiden välisistä suhteista ja hallitustunnustelijan rooliin pääsevästä puolueesta.

Mikäli kokoomus voittaa vaalit ja keskusta ei saa rökäletappiota., niin oikeistohallituksen muodostaminen voi olla yllättävänkin helppoa. Tässä kohtaa  perussuomalaiset ovat toki isossa avainasemassa ja kuten tällä hallituskaudelle on nähty, on oikeistopuolueet valmiit venyttämään ihmisoikeuskäsitystään ja maahanmuuttopolitiikkaa, jos sillä turvataan oma oikeistolainen agenda. Enemmistö kokoomuslaisista onkin valmiita hallitukseen perussuomalaisten kanssa.
Perussuomalaisen käsityksen mukaan kaikki taas on kiinni maahanmuutosta ja he tuntuvat olevan edelleen sitä mieltä, että vähävaraisen suomalaisen asema paranee, mikäli maahanmuuttopolitiikka on tarpeeksi tiukkaa. Hallitukseen menoon riittää siis maahanmuuton kiristykset. Toki Halla-ahon talouspolitiikka on erittäin oikeistolaista, joten oikeistohallitus tuskin on hänelle mikään ongelma. Tätä hallituspohjaa voidaan helposti vahvistaa ainakin kristillisdemokraateilla, jolle kokoomuksen talouspolitiikka tai perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikka ei ole ongelma.

Keskustalla taas on edelleen halu jatkaa maakuntauudistuksen läpiviemistä kokonaisuudessaan oman valtansa asemoimiseksi. Se on todennäköisesti mahdollista vain oikeistohallituksesta käsin ja keskusta on valmis vaikka mihin hyvinvointiyhteiskuntaa heikentäviin lehmänkauppoihin. Sipilän linjalla keskusta on myös valmis heikentämään palkansaajan asemaa ja tekemään hyvinvointiyhteiskuntaa edelleen nakertavia veronkevennyksiä työn kannustukseen vedoten.

Kokoomuksen veropopulismi vaalien tuloksen ytimessä

Jos on perussuomalaiset yhden asian liike, niin sitä tuntuu olevan myös kokoomus. Kokoomus tuntuu ratkaisevan kaikki Suomen ongelmat työnverotusta keventämällä. Samalla se haluaa kuitenkin leikata rajusti palveluista ja korottaa palvelumaksuja. Jokaisen kukkarolle yhtä kovaa osuvien tuotteiden tasa-veroa se olisi tietysti valmis kiristämään. On kokoomuksen haaveissa tietysti myös koulutuksen maksullisuus etenkin korkeakouluopintoihin. Jokainen voi sitä omaa palkkanauhaa tutkimalla miettiä, onko työnverotuksen keventämisellä saatavien muutamien eurojen lisäansiot sen arvoista, että se raha menee kovemmin esimerkiksi terveysmaksuihin. Kun puhutaan populismista, niin olisi erittäin aiheellista nostaa keskusteluun myös kokoomuksen veropopulismi.

Toki työnverotusta voidaan keventää, jos veroa yhteiskunnalle otetaan muualta, kuten omaisuusverolla tai vähentämällä yritystukia. Valitettavasti kokoomus on veropropagandallaan saanut tavalliset palkansaajatkin uskomaan, että omaisuuden verotus osuisi kaikkiin yhtä kovaa. Seuraava tavoite kokoomuksella on myös perintöveron poisto, jossa se myös on onnistunut saamaan ihmiset uskomaan, että se pieni perintö olisi jotenkin arvokkaampi, jos isoista perinnöistä ei peritä veroa.

Mihin tämä seuraava oikeistohallitus sitten Suomea johdattaisi. Se johdattaisi Suomen entistä enemmän Amerikan-malliseksi yhteiskunnaksi ja jatkaisi hyvinvointiyhteiskunnan nakertamista pala kerrallaan. Jokainen varmaan tietää, kuinka heikommassa asemassa olevia rapakon takana tuetaan. Tämä on oikeistohallituksen unelma. Kannattaa siis todella miettiä mitkä ovat ne puolueet, jotka haluavat jatkaa pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa Suomessa ja mitkä vievät asioita toiseen suuntaan.

Kommentit

Suositut tekstit