Sote leikkaa Vaasan vaalipiirissäkin

(yhteiskirjoitus Vaasan vaalipiirin Vihreiden puheenjohtajiston kanssa. Julkaistu mm Ilkka-lehdessä 21.3.2018)

Uudellamaalla ollaan aiheesta huolissaan sote-uudistuksen vaikutuksista alueen sote-palveluihin. Useita satoja miljoonia pienempi budjetti sote-menoihin voidaan saada aikaan vain leikkaamalla, keskittämällä palveluita entisestään tai korottamalla asiakasmaksuista. Näistä samoista syistä Vihreät Vaasan vaalipiirissä ovat huolissaan sote-uudistuksen vaikutuksista etenkin alueen pienempiin kuntiin.

Vaasan vaalipiirin maakunnissa sote-menojen leikkaustarve on myös useita prosentteja. Tulokseen päästään jo yllä mainituilla keinoilla. Varsinkin maksujen korotukset kohdentuvat aina ensimmäisenä heikoimmassa asemassa oleviin, jolloin terveyserot kasvavat. Leikkaukset ja palveluiden karsimiset taas kohdentuvat todennäköisesti ensin pienempien kuntien terveyspalveluihin ja vaarana on, että palvelut siirtyvät entistä kauemmaksi, kun kunnat eivät itse voi päättää sote-menoistaan ja palveluistaan vaan päätökset tekee maakunta.

Entä  paraneeko ihmisten valinnanvapaus? Meillä on jo valinnanvapaus mutta uudessa mallissa, jossa valitaan sote-keskus ja sitoudutaan siihen puoleksi vuodeksi, ei tämä vapaus tunnu lisääntyvän. Kunnilla ei vaikuta olevan enää mitään mahdollisuuksia vaikuttaa siihen miten asukkaiden terveyspalveluista huolehditaan. Miten valinnanvapaus toteutuu, jos ei ole mistä valita?

Sotea ei tarvitse pysäyttää tai kaataa, jos tarvittavat korjaukset tehdään ennen lakien hyväksymistä. Monet kohdat laissa aiheuttavat sen, että paluuta ei enää ole, vaikka ongelmat myöhemmin huomattaisiin. Laskun maksaa tällöin veronmaksajat, eivät yksityiset palveluntuottajat.

Vaasan vaalipiirin Vihreät toivovat, että alueen kansanedustajat eivät tee ratkaisuja, joita ei enää pystytä peruuttamaan. Jo pelkästään nyt esityksessä olevasta markkinamallista luopumisella,  voidaan välttää ainakin ongelmat EU-oikeudessa ja kustannusten räjähtäminen käsiin. Yksityisiä palveluntuottajiakaan ei silti tarvitse poissulkea sote-uudistuksesta.

Tuomas Ojajärvi, Seinäjoki
Puheenjohtaja, Vaasan vaalipiirin Vihreät

Anna Granlund, Seinäjoki
Puheenjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Vihreät

Tuula Närvä, Vaasa
Puheenjohtaja, Vaasanseudun Vihreät

Milla Marika Forsell-Tast
Puheenjohtaja, Kokkolan seudun Vihreät

Kommentit

Suositut tekstit