Lasten parissa työskentelevien arvostus

Kirjoitus julkaistu Ilkka-lehdessä 22.9.2017

Viime päivinä on mediassa ollut esillä lastentarhanopettajien huono palkkaus ja sitä kautta lasten parissa työskentelevien työn arvostuksen puute työn raskauteen ja vaativuuteen nähden.
Moni miettii alan vaihtoa juuri näistä syistä. Puhe on kuitenkin lähinnä ollut juuri korkeakoulutuksen saaneista lastentarhanopettajista, mutta entäs esimerkiksi lähihoitajakoulutuksen saaneet lastenhoitajat?

Lastenhoitajat ovat vielä huonommin palkattua väkeä, vaikka monissa päiväkodeissa lastenhoitajat tekevät täysin samaa ja yhtä raskasta työtä suunnittelusta toteutukseen lastentarhaopettajien ohella. Koulutusta tärkeämpään rooliin nouseekin mielestäni kokemus, jota ei aina korvata minkäänlaisilla tutkinnoilla.

Lasten parissa työskentelevien arvostus kautta linjan on yhteiskunnassa alhaista, jos asiaa katsotaan palkkojen muodossa. Oli kyse sitten päiväkodissa, nuorison tai peruskouluopetuksen parissa työskentelevistä.

Jos verrataan esimerkiksi yliopistokoulutuksen saaneen peruskouluopettajan tai ammattikorkeakouluopettajan palkkaa, niin ero voi olla jopa pari tuhatta euroa. Onko peruskouluopettajan työ siten vähemmän raskaampaa tai vähemmän kokonaisvaltaisempaa kuin ammattikorkeakouluopettajan?

Voisi kuvitella sen olevan jopa toisin päin väheksymättä yhtään jälkimmäistä. Mielelläni näkisin, että tärkeää työtä lastemme parissa tekeviä arvostettaisiin yhteiskunnassa enemmän kautta linjan ja että se arvostus näkyisi tällöin myös palkkauksessa.

TUOMAS OJAJÄRVI
puheenjohtaja Etelä-Pohjanmaan Vihreät Seinäjoki

Kommentit

Suositut tekstit