Meidän ei pidä tehdä itsestämme idiootteja yksinkertaistamalla

Yhteisteksi Vaasan vaalipiirin Vihreiden puheenjohtaja Laura Ala-Kokon kanssa. Julkaistu Pohjalaisessa 5.9.2017

Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa menee Pohjalaisen (3.9.2017) kolumnissaan juuri siihen pahimpaan maahanmuuttokriitikoiden harhaan, jossa monimutkaiseen ongelmaan esitetään yksinkertaisia ratkaisuja. Tässä retoriikassa annetaan myös ymmärtää jonkun hyväksyvän terroristisen väkivallan. Viljanmaalta menee lisäksi ohi se, miksi väkivaltaisten iskujen jälkeen nostetaan myös oman väestön väkivallan teot kuten koulusurmat esiin.

Olkoon takana poliittinen ääriliike tai joukkosurmaajien ihannointi, on taustalla sama ongelma: ihmisen mieli. Syitä, jotka ajavat ihmisiä äärimmäisiin tekoihin ja radikalisoitumiseen on monia. Yksi perustavanlaatuisimmista syistä on se, että yhteiskuntamme eriytyy kovaa vauhtia. Kun elämä koetaan epäreiluksi ja tuntuu, ettei maailmalta saa mitään hyvää, saattaa syntyä halu kostaa. Tällöin yksilö on myös altis ääriliikkeiden värväykselle. Tästä on kirjoittanut myös Vaasan yliopiston professori Tommi Lehtonen Terroristiksi tulemisen syistä -blogikirjoituksessa.

Radikaalin islamin vaarallisuus on kaikilla tiedossa eikä kukaan ole muuta väittänytkään. Radikalisoituneiden yksilöiden ja solujen löytämiseksi tehdään suojelupoliisissa jatkuvasti työtä. Samoin työtä tehdään sen eteen, että koulusurmia ihannoivat nuoret löydetään ajoissa. Rajat kiinni –ideologialla ja kulttuurisen suvaitsevaisuuden kritisoimisella ei ole mitään tekemistä jihadismin torjunnan kanssa. Radikalisoituminen kun tapahtuu yhtä hyvin täällä jo kauan asuneelle kuin vasta juuri maahan tulleelle.

Myanmarissa buddhalaiset alistavat ja sortavat muslimivähemmistöä politiikan ja uskonnon varjolla. Onko joku silti kuullut kenenkään olevan huolissaan buddhalaisesta radikalismista? Ku klux klan hakee oikeutusta teoilleen niin valkoisesta ylivallasta kuin myös raamatusta. Meistä kristityistä harva kuitenkaan tuntee olevansa vastuussa heidän teoistaan. Islamilaisesta radikalismista puhuttaessa leimataan kuitenkin pienen joukon tekojen perusteella surutta koko uskonto ja kulttuuri.

Vaikka näkyvin yhteinen tekijä lähiaikaisille terrorismiteoille Euroopassa onkin islam, emme voi jättää huomiotta kaikkea muuta, mikä väkivaltaan johtaa. Emme suinkaan tee itsestämme idiootteja hyväksymällä muut kulttuurit ja uskonnonvapauden.

Idiootteja me teemme itsestämme silloin, kun pyrimme yksinkertaistamaan monimutkaisia ongelmia sen sijaan, että etsisimme todellisia ratkaisuja.

LAURA ALA-KOKKO
Vaasan vaalipiirin Vihreät
puheenjohtaja, Vaasa

TUOMAS OJAJÄRVI
Etelä-Pohjanmaan Vihreät
puheenjohtaja, Seinäjoki

Kommentit

Suositut tekstit