Ne hirveät Vihreät

Kirjoitus julkaistu maakuntalehti Eparissa 23.8.2017

Vihreät ottivat suuren harppauksen kohti suurten puolueiden joukkoa viime kuntavaaleissa ja viimeisen YLE:n gallupin mukaan vihreät on jo toiseksi suosituin puolue.
Tämä kertoo vihreän inhimillisen politiikan kiinnostavan ihmisiä jo koko Suomessa, myös maaseudulla.

Kannatusnousun myötä Etelä-Pohjanmaalla, kuten monissa muissakin maakunnissa, on saatu aikaan kunnollinen viherpaniikki. Seitsemän Vihreän liiton valtuutetun nousu neljään eteläpohjalaiseen kuntaan kirvoitti meilläkin useat pitkän linjan poliitikot, muistakin kuin perussuomalaisista, jo kuntavaalien jälkeen kirjoittamaan kauhukuvia vihreästä tulevaisuudesta.

On muistutettu, että tästä kauheudesta kuulemma selvitään, vaikka Seinäjoellakin vihreät nousi hallitukseen asti lähes demokratian vastaisesti teknisellä vaaliliitollaan vasemmiston kanssa. Samaa demokratian vastaisuutta ei kuitenkaan nähty kokoomuksen ja kristillisten vaaliliitossa. Tässä yhteydessä on varmaan turha myös muistella kuinka demokraattisesti ja suoraselkäisesti on paikkoja jaettu muualla Etelä-Pohjanmaalla, myös niissä kunnissa, joissa vihreillä ei ole yhtään valtuutettua.

Vihreiden valtaan pääsy johtaa kuulemma vääjäämättä talouden romahtamiseen ja ainakin maaseudun alasajoon. On jotenkin vaikea uskoa, että yksikään vihreä Etelä-Pohjanmaalla ajaisi oman kuntansa tai Etelä-Pohjanmaan alasajoa. Liian usein sekoitetaankin tahallaan suurten kaupunkien vihreät linjat valtakunnan politiikkaan sekä pienten kuntien vihreiden politiikkaan. Talouspelot taas ovat pelkästään ideologisia. Koska vihreät on se puolue, joka sitten ilmeisesti ajaa kunnat täydelliseen tuhoon, on ihmeteltävä, miten useat sellaiset kunnat, joissa ei ole ikinä ollut yhtään vihreää ja joissa on vallinnut aina lähes yksipuoluejärjestelmä, voivat kärsiä muuttotappioista ja taloudellisista ongelmista? Talous ei siten tunnu olevan hallussa toisissakaan puolueissa?

Valitettavasti vihreät eivät huudoista huolimatta ole syyllisiä maaseudun väestökatoon ja kaupungistumiseen eikä maailman muuttumiseen, mutta siihen on, että tämä muuttunut tulevaisuus otetaan vahvasti huomioon päätöksenteossa ja siirretään katse vielä pidemmällekin. Ehkä siksi myös Etelä-Pohjanmaa tosiaan selviää vihreistä ja Seinäjokikin ensimmäisestä vihreästä kaupunginhallituksen jäsenestä sekä vihreiden kasvusta. Siis avoimuuteen pyrkivästä, inhimillisestä, tasa-arvoisesta ja tulevaisuuteen katsovasta politiikasta. Voisiko olla, että vihreiden linjalla muuttotappioista ja taloudellisista ongelmista kärsiviä kuntia saataisiin myös takaisin elinvoimaisiksi?

Tuomas Ojajärvi
Puheenjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Vihreät
Kaupunginvaltuutettu

Kommentit

Suositut tekstit