Vihreiden linjalla tulevaisuuteen

Kirjoitus julkaistu Ilkka-lehdessä 8.9.2017.

Keskustan Esko Lehtimäki hyökkää mielipidekirjoituksessaan (Ilkka 6.9.) vihreitä vastaan samoin kliseisin argumentein, joilla keskustalaiset ovat vihreään politiikkaan suhtautuneet jo aikoja. Valitettavasti kirjoitus osoittaa jälleen ainoastaan sen, että joko Lehtimäki ei ole vihreiden poliittisia linjauksia oikeasti lukenut tai sitten hän ei ole lukemaansa ymmärtänyt. Samalla hän vetoaa, että nyt pitää jatkaa Sipilän ajamalla kovalla linjalla.

Sipilän linjalla ei kuitenkaan ole saatu talouskasvua aikaan, vaan tämän hyvin kovan politiikan vaikutukset tullaan näkemään vasta muutaman vuoden päästä. Tämä tulevaisuus ei näytä ruusuiselta, varsinkaan heikommassa asemassa oleville.

Työllisyyttäkään Sipilän linjalla ei ole juuri saatu aikaan, vaan työttömyyden vähentyminen perustuu tilastokikkailulle sekä työttömien kepittämiseen ja palkattoman työn lisäämiseen. Tilastoja lukemalla huomaa, että työllisyysasteen noususta huolimatta tehtyjen tuntien määrä ei ole juuri lisääntynyt.
Paniikkia ei kuulemma ole ilmassa, mutta silti jostain syystä keskustalaisilla on nyt suuri tarve yrittää lytätä vihreiden sanomaa etenkin maaseudulla. Vihreiden inhimillinen, ihmisiä nostava, vahvaa sosiaalipolitiikkaa korostava ja tulevaisuuteen luotsaava linja onkin ilmeisesti Lehtimäen mielestä ääriajattelua ja vasemmistolaisuutta. Jostain kuitenkin kertoo, että gallupien mukaan hallitus saa enää alle 40 prosentin kannatuksen, kun vihreät tekee ennätyksiä kuukaudesta toiseen.

Yksi suosikkiaihe eli autoilun kallistuminen maaseudulla vihreiden linjalla nousee jälleen esiin kirjoituksessa. Hallituksen omalla linjalla autoilun hintaa on kevennetty vain uusien autojen hankinnassa. Tavallisille palkansaajille, joilla uusia autoja ei ole varaa ostaa, on tarjottu lähinnä bensanhinnan nostoa. Ihan ilman vihreitä. Lisäksi Bernerin liikennevisioilla ei olla pelkästään vaikeuttamassa maaseudun autoilua, vaan ollaan jo ajettu alas maaseudun junaliikennettä.

Kun oma politiikka laskee kannatusta, niin linjalle pitäisi tehdä jotain. Keskustalla tämä ei ole vaihtoehto, vaan gallup-kannatuksen laskua torjutaan kliseillä vihreitä kohtaan. Vihreät jatkaa kuitenkin samalla linjalla eteenpäin, koska uskomme inhimillisen linjan olevan aina kovia arvoja parempi koko yhteiskunnalle. Suosittelen tutustumaan linjapapereihin ja varjobudjetteihin kunnolla vihreiden nettisivuilla.
Maaseutuväelle suosittelen myös maaseutu- ja erävihreisiin tutustumista.

TUOMAS OJAJÄRVI
puheenjohtaja Etelä-Pohjanmaan Vihreät

Kommentit

Suositut tekstit