Hallituksen yrittäjävähennys ei luo yrittäjyyttä


(teksti julkaistu 14.10.2016 Ilkka-lehden mielipidesivulla)

Valtionvarainministeri Petteri Orpon ja hallituksen mielestä suomalaisia kannustetaan yrittäjyyteen sillä, että jo menestyneille yrittäjille annetaan huomattavia verohelpotuksia. Orpon mukaan tämä luo ”myönteistä signaalia ja kannustavaa ilmapiiriä, jolla annetaan viestiä, että kannattaa yrittää ja menestyä.” Juuri tässä ajattelussa on se ongelma. Hallitukselle ja etenkin kokoomukselle yrittämisessä on aina kyse menestyksestä ja tästä menestyksestä hallitus haluaa palkita. Valitettavasti tämä menestyneiden yrittäjien palkitseminen ei juurikaan auta pien- ja yksinyrittäjiä, mutta verotuloja se vie valtiolta huomattavan määrän.

Orpo ja hallitus ei ilmeisesti ole huomannut, että useille yrittäjille kyse ei ole menestyksestä vaan siitä, että saadaan ruokaa pöytään. Yrittäjyys on myös seurausta siitä, että omalta alalta palkkatyötä on hankala saada. Monilla aloilla ja yksinyrittäjillä mahdollisuudet kasvuun ja menestykseen ovat lisäksi olemattomat. Työtä tehdään koko elämä hyvin pienellä palkalla, mutta yrittäjän työtunneilla. Nämä yksinyrittäjät ovat niitä, jotka tarvitsisivat huomattavasti suuremman tuen. He toivovat voivansa palkata mahdollisesti edes yhden työntekijän, että voisivat välillä pitää lomaa.

Yksinyrittäjää ei todellakaan auta, että suurin osa verohelpotuksista valuu menestyneille yrittäjille. Tämä ei myöskään luo oikeaa viestiä ihmisille, jotka mahdollisesti työttömänä miettivät oman yrityksen perustamista, kun palkkatyötä ei löydy. Mikäli hallitus haluaa oikeasti parantaa työllisyyttä ja luoda kannustavaa ilmapiiriä yrittäjyyteen, panostaa se tuen pienille yrityksille ja etenkin yksinyrittäjille. Työttömien asemaa parantaa myös enemmän uusien yritysten perustamiseen suunnattu tuki, kuin voittoja tahkoavan yrittäjän verohelpotukset.

Kommentit

Suositut tekstit