Työnteon tulee parantaa taloudellista tilannetta


(teksti julkaistu 13.11.2015 Ilkka-lehden mielipidesivuilla)

”Työnteon tulee aina olla joutenoloa kannattavampaa”. Tätä lausetta on saanut kuulla viime vuosina tiuhaan ja samansuuntainen keskustelu on käynyt myös perustuloajatuksen ympärillä. Toiset ajattelevatkin kaiken ”ilmaisen” rahan passivoivan ihmisiä. Tosin jonkin aikaa sitten julkaistu amerikkalainen tutkimus osoittaa, että hyvä sosiaaliturva ei vähennä työhaluja. Itse karsastankin tuota alun lausetta ja kuulisinkin sen mieluummin muodossa ”työnteon tulee aina parantaa ihmisen taloudellista tilannetta”. Tällöin keskustelu sosiaaliturvankin ympärillä olisi oikeansuuntaista.

Suomen sosiaalitukien ongelma ei missään nimessä ole niiden passivoiminen siksi, että ne olisivat liian hyvät. Suomen hintatasoon suhteutettuna suuri osa työttömyysturvaa tai sosiaalietuuksia saavista joutuu elämään köyhyydessä. Passivointi johtuu byrokratiasta, joka voi pienenkin palkan takia lykätä tukien saamista jopa kuukausilla, mutta lisäksi siitä, että työnteko ei aina paranna työhön menevän taloutta vaan pahimmillaan vie sitä jopa entistä pahempaan jamaan. Hallituspuolueiden ajatus tosin taitaa ollakin, että kun leikataan tarpeeksi etuuksia niin mikä tahansa työ on kannattavaa, ihmisen taloudellisesta tilanteesta ja pärjäämisestä piittaamatta.  En malta olla vielä muistuttamatta, että töitähän ei tosin tällä hetkellä juurikaan ole tarjolla niille jo yli puolelle miljoonalle työttömälle.

Itse olen näistä syistä johtuen vahvasti perustulon kannalla. Mielestäni se aidosti aktivoisi ottamaan vastaan mitä tahansa tarjolla olevaa työtä. Perustulon avulla työnteko todella parantaisi aina ihmisen taloudellista tilannetta. Perustulo kannustaisi myös paremmin yrittäjyyteen ja toisi sosiaaliturvan piiriin useita yrittäjiä, jotka nyt joutuvat tyhjän päälle, jos yrittäjyys ei jostain syystä kannatakaan.

Toivottavasti hallitus tekeekin toimet perustulokokeiluun mahdollisimman pian ja kuuntelee asiassa vahvasti myös oppositiota sekä asiantuntijoita. Pahin ongelma on, jos perustulokokeilu toteutetaan väärin ja hylätään sen takia huonona vaihtoehtona. Huonoin tilanne on kuitenkin jatkaa nykyisellä jäykällä sosiaaliturvalla tai jos hallitus yrittää työllisyyden kasvuun vain heikentämällä nykyisiä etuuksia. Leikkaamalla ei tehdä kuin köyhyyttä, eriarvoisuutta ja sosiaalisia ongelmia maahan lisää.

Kommentit

Suositut tekstit