Hallitus helpottaa verokikkailua kitkemisen sijaan


(teksti julkaistu 9.10.2015 Ilkka-lehden mielipidesivulla)

Sipilän hallitus alkoi vihdoin kiinnittää huomiota harmaaseen talouteen ja verokikkailuun, joilla menetetään kymmeniä miljardeja verotuloja vuodessa. Hallitus ei kuitenkaan halua tätä kikkailua kitkeä pois vaan toimet ovat täysin päinvastaiset kuin mitä esimerkiksi EU on vaatinut. Sen sijaan, että nämä verokarkurit ja kikkailijat laitettaisiin kuriin, niin hallitus haluaa helpottaa heidän toimiaan.
Ensin Sipilän hallitus vähentää 99 poliisia harmaan talouden tutkinnasta ja tekee tällä 6 miljoonan euron säästöllä jopa 15 miljoonan euron vuotuiset tappiot. Tämän jälkeen hallitus leikkaa lähes 50% yritysvastuu- ja veroparatiisikysymyksiä seuraavilta kansalaisjärjestöiltä eli lähes lopettaa näiden toiminnan. Nykyiset veronkiertäjät Sipilän hallitus haluaa armahtaa, mikäli he nyt ilmoittautuvat. Viimeisenä niittinä verokikkailuun hallitus haluaa ottaa uudelleen käyttöön hallintarekisterit. Suomeksi sanottuna hallitus haluaa antaa mahdollisuuden piilottaa pörssiomistukset ulkomaille.

Samaan aikaan kun hallitus ajaa kovaa leikkauslinjaa ja vaatii tavallisilta palkansaajilta, työttömiltä, sairailta, eläkeläisiltä ja etenkin lapsilta sekä nuorilta ymmärrystä, antaa se toisille mahdollisuuden piilottaa varojaan ja helpottaa verojen kiertämistä. Verokikkailun hyväksymistä perustellaan sillä, että se on lain mukaan mahdollista, mutta miten on asian moraalisuuden laita? Lakia voisi muuttaa halutessaan. Onhan sitä jo aikoinaan muutettu kokoomuksen ja keskustan ansiosta tämän kikkailun mahdollistamiseksi. Se ei vain taida sopia tälle hallitukselle.

Onko tämä todella sitä mitä hallitus ja etunenässä keskusta ja perussuomalaiset ovat luvanneet äänestäjilleen? Onko todella niin, että tällaiseen toimintaa hallitus kuvittelee saaneensa mandaatin kansalaisilta? En usko, että kovinkaan monen ymmärrys ja käsitys tasapuolisuudesta on tällaisten hallituksen toimien takana.

Olisiko vihdoin aika ottaa kaikki siihen samaan veneeseen eikä antaa toisille huvijahtia kun  suurin osa ihmisistä istuu kumiveneessä. Niillä huvijahdilla olevilla kun on meidän rahat ja me joudumme elämään velaksi.

Kommentit

Suositut tekstit