Nuori, puolustaudu!


(teksti julkaistu 19.10.2016 Seinäjoen sanomien kolumnissa)

Viime viikolla vietettiin jälleen #Hupparikansanpuolella - nuorisotyön viikkoa. Sanoissa ja kirjoituksissa tunnutaankin olevan laajasti nuorison puolella, mutta päätöksiä tehdessään nuoret sitten tuntuvatkin päättäjiltä monesti unohtuvan.

Itselläni on ollut ilo ja kunnia toimia viime kunnallisvaaleista asti Seinäjoen nuorisolautakunnan jäsenenä. Halusin itse nuorisolautakuntaan, koska nuoret ovat mielestäni tärkeässä roolissa kaupunkia kehitettäessä. Vaikka taloudellisen tilanteen takia olemme joutuneet karsimaan nuortenkin toiminnasta, olemme parhaan mahdollisuutemme mukaan yrittäneet lautakunnassa ajaa nuorten asioita ja tuoda esiin ongelmakohtia. Toisaalta tuntuu, että huolemme eivät aina kantaudu tarpeeksi hyvin valtuuston korviin. Nuorten asiat jäävätkin usein jalkoihin, kun kyse on rahasta. Pitkän tähtäimen vaikutuksista ei olla tarpeeksi kiinnostuneita, kun budjetteja tuijotetaan vuosi kerrallaan.

Seinäjoki on kuitenkin siinä mielessä ollut vielä hyvä kaupunki, että meillä on oma lautakunta nuorten asioille. Näin kun ei monessa kunnassa ja kaupungissa enää ole. Valitettavasti huhut kertovat, että myös Seinäjoella ollaan säästösyistä yhdistelemässä lautakuntia ja myös nuorisolautakunta olisi sulautumassa suurempiin kokonaisuuksiin. Tämän myötä on aiheellista pelätä, että entistä enemmän myös Seinäjoella nuorten asiat jäävät muiden jalkoihin.

Seinäjoella toimii myös aktiivinen nuorisovaltuusto, joka on saanut vietyä monia ajamiaan asioita hyvin eteenpäin. Nuorten asioista kiinnostuneita nuoria saisi silti lähteä enemmän myös politiikkaan mukaan. Kuka olisikaan parempi nuorten asioiden asiantuntija kuin nuori itse. Omien asioiden edunvalvonta ei valitettavasti kiinnosta tarpeeksi montaa nuorta. Ehkä koetaan, että asioihin ei vain voida vaikuttaa. Tästä syystä myös äänestysikäisten nuorten äänestämisprosentti on usein varsin alhainen.  Toivon kuitenkin, että yhä useampi nuori nousee ajamaan omia asioitaan ja kiinnostuu edes sen verran politiikasta, että käy äänestämässä. Kunnallisvaalit ovat nuorten kannalta jopa tärkeämmät kuin eduskuntavaalit.

Siispä kaikki nuoret huomio. Puolustautukaa ja pitäkää huoli, että teidänkin asianne ovat jatkossakin kaupungin päättäjille tärkeitä. Siihen te vaikutatte asettamalla omia ehdokkaita kunnallisvaaleihin ja äänestämällä nuorille myönteisiä päättäjiä. Muistakaa, että te olette kuitenkin tämänkin kaupungin tulevaisuus.

Kommentit

Suositut tekstit