Vähävaraisen lapsi ei saa tienata


(teksti julkaistu 12.8.2015 Ilkka-lehden mielipidesivulla)

”Lapsi voi kaupungin näkemyksen mukaan kattaa omat menonsa eli elättää itse itsensä.” Lause joka ei mene mitenkään päin minun oikeustajuuni. Eikä pitäisi menne kenenkään muunkaan vähääkään inhimillisesti ja solidaarisesti ajattelevan. Näin kuitenkin linjaa Seinäjoen kaupunki ja sosiaalitoimi asiaa, jossa toimeentulotukea saavan perheen tukia leikattiin saman verran kuin alaikäinen lapsi sai kesätyöstään palkkaa.

Seinäjoen kaupungin mukaan vähävaraisen perheen lapsen on siis tuloja ansaitessaan osallistuttava perheensä elättämiseen. Pitäisikö samaa soveltaa myös parempituloisille? Jokainen voi miettiä miltä tuntuisi, jos perheen aikuisten tuloja leikattaisiin saman verran kuin lapsi tienaa omia rahoja? Me yritämme opettaa lapsille, kuinka on mahdollista ansaita tekemällä töitä ja siten säästää johonkin mistä on unelmoinut. Vähävaraisten perheiden lapsille tätäkään mahdollisuutta ei ilmeisesti ainakaan Seinäjoella haluta suoda?

On ihmeteltävä miksi Seinäjoen kaupunki haluaa eriarvoistaa kaupungin lapsia tällä tavalla? Onko kyse jälleen hienosti ideoiduista säästöistä vai onko kyse lopulta vain siitä, että vähävaraisten halutaan pysyvänkin vähävaraisina? Tällaiset päätökset ovat omiaan lisäämään lasten ja nuorten syrjäytymistä, jos lapset eivät halua töihin edes pyrkiä elatusvelvollisten tulojen tippumisen pelossa. Toisaalta nämä ovat ongelmia, jotka edistävät pimeän työn tekemistä.

Toivon todella, että Seinäjoen kaupungin johto ja valtuutetut ottavat pikaisesti tähän ongelmaan kantaa ja korjaavat näin räikeän lapsien eriarvoisuutta korostavan ohjeistuksen. Jokaiselle lapselle kuuluu olla mahdollisuus parantaa omaa taskurahastoaan ja unelmointiin paremmasta, tulivat lapset minkälaisista oloista ja tuloluokista tahansa.

Kommentit

Suositut tekstit