Paras varhaiskasvatus huomioi perheen edun


(teksti julkaistu 25.8.2016 Ilkka-lehden mielipidesivulla)

Seinäjokinen Vihreiden valtuutettu Henna Rantasaari kirjoitti kuinka tasa-arvo ei toteudu varhaiskasvatuksessa Seinäjoella. (Ilkka 21.8.) Vastine Seinäjoen kaupungilta ei yllätä, joka torjuu nämä väitteet ja kertoo toimivansa lain antamien pykälien mukaan. (Ilkka 23.8.) En usko, että Seinäjoki tieten toimisikaan lain vastaisesti. Ongelma onkin koko laissa, joka tulee esiin jo alkumetreillä. Mikäli Seinäjoellakin toimitaan lain mukaisesti, miksi sitten olemme saaneet useita yhteydenottoja päivähoidon järjestämisen ongelmista perheiden tarpeet huomioiden?

Valitettavasti laki ei huomioi näitä perheiden tarpeita. Lakia ei myöskään kiinnosta perheiden ongelmat, joiden vuoksi kokopäiväinen hoito toimisi perheen etuna. Laadukkaassa varhaiskasvatuksessa perheiden etu pitäisi olla ensisijalla. Jos päivähoito ei toimi perheen edun mukaisesti, toimiiko se silloin lapsenkaan edun mukaisesti?

Se pitääkö lasta hoitaa kotona, jos toinen vanhemmista on työttömyyden, kotihoidontuen, osapäiväopiskelun tai muun vastaavan takia kotona, on täysin eri keskustelu. Nykyinen laki ei kuitenkaan huomioi tarpeeksi perheitä, joissa jaksaminen on äärirajoilla. He eivät jaksa taistella ja kynnys lastensuojeluilmoituksen tekemiseen ja tätä kautta kokopäiväisen päivähoidon saamiseksi on varmasti aina liian korkea. Tällöin perheet ottavat sen minkä saavat, vaikka tietävät, ettei se riitä.

Tästä syystä Seinäjoen kaupungin olisi pitänyt muiden useiden fiksujen kaupunkien tapaan päättää hallituksen esityksen vastaisesti ja evätä päivähoidon rajaaminen. Meille annettujen tietojen mukaan säästöt tästä päätöksestä jäävät kaiken lisäksi erittäin pieniksi. Liian moni perhe suurten tai pienten ongelmien ohella kärsii nyt myös tästä päätöksestä.

Kommentit

Suositut tekstit